Jdi na obsah Jdi na menu

Johann Wolfgang Goethe - Utrpení mladého Werthera


Johann Wolfgang Goethe 

Utrpení mladého Werthera

http://www.uloz.to/5025946/goethe-utrpeni-mladeho-werthera-pdf

 

Děj:

 

Dílo je psáno formou dopisů. Autor opěvuje přírodu, ve které nyní přežívá. Popisuje, jak se tu chovají lidé, jaké mají vlastnosti. Líčí, že se seznámil s milým mladíkem a také knížecím správcem, který jej pozval k sobě domů. Říká, jak je lidská existence zbytečná. Žije si ve svých představách, sní. Kritizuje společnost. Přichází do městečka Wahlheim, kde se mu velice líbí. Chvíli přestane psát dopisy, jelikož se zamiloval. Popisuje ten večer, kdy se to stalo. Jel na ples se dvěma ženami – jeho tanečnicí a s její sestřenicí. Ještě se musí ale stavit pro jednu ženu, kterouž je Charlotte. Hned jak ji spatřil, zamiloval se do ní. Na plese si s ní zatancoval a byl šťastný jako nikdy. Lotta mu oznámí, že je s jedním mužem – Albertem – téměř zasnoubená. Přijíždí zpět z plesu. Werther se s Lottou ještě rozloučí.

Zanedlouho jede s Lottou ke staré dámě, které už nezbývá mnoho času. Zde potkává Bedřišku, urostlou brunetu, dceru té milé dámy a jejího muže. Setkává se tu také s panem Smithem, nápadníkem Bedřišky. Další dny popisuje, jak je do ní hrozivě zamilovaný. Pak se vrátí Albert a Werther je nešťastný. Trápí se, že nebude moci být s Lottou. Setkává se s Albertem, Lottiným snoubencem a vedou spolu spor, zda je slaboch ten, co chce spáchat sebevraždu, jestli se slabý ten, co je zbit. Werther mu vypráví o dívce, která se zabila, protože ji opustil chlapec. Albert stále vyvracel jeho teorie a tak Werther odešel.

Zošklivila se mu příroda, to, co tak kdysi miloval, nesnáší. Tak strašně po ní touží, a přesto ji nemůže mít.

28. srpna má Werther narozeniny. Od Alberta dostává balíček s malou knížkou uvnitř, kterou si moc přál. Dar je ovázán stužkou, kterou nosila Lotta. Už to nemůže vydržet. Už nemůže vydržet ten nátlak. Chce odjet časně zrána. Přijíždí zase zpět domů. Nalézá tu práci a také se seznamuje s jednou slečnou. Kritizuje společnost, jak jsou všichni chamtiví. Neudrží se a napíše Lottě dopis. Opěvuje ji a zároveň mluví o svých prožitcích. Werther je stále rozhořčenější. Společnost jej zavrhuje. Poté potkává knížete, který mu navrhne, aby šel s ním na jeho statky. Werther tedy odchází s ním. Na cestě zase vzpomíná na Lottu. Je mu smutno. Ztrácí smysl života. Setkává se s Lottou nadále, trpí ale čím dál víc. Prochází se okolo říčky, když tam potká pomateného muže. Zjístí, že to býval písař u Lottčina otce. Z lásky k ní se pomátl a stal se z něj šílenec. Werther stále smutnil. Albert žádal Lottu, aby se svým ctitelem omezila styky. V té chvíli se Werther rozhodl opustit svět. Napsal několik posledních dopisů Lottě. Zastavil se za ní, aby se s ní ještě rozloučil. Začal ji líbat. Ona jej odstrčila a utekla. Werther přišel zpět domů. Na druhý den požádal Alberta o zapůjčení zbraní. Werther se zastřelil. Byl pohřben na místě, které si sám vybral. A tak končí utrpení mladého Werthera.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář